Ten przepis chodził mojemu Małżonkowi po głowie już dawno, jednak zawsze wolałam bataty pieczone , i uważałam za profanację inny sposób podania. Jednak w końcu uległam namowom i tak oto powstały słodko pikantne placuszki z dodatkiem sosu czosnkowego i różyczek z łososia gravlax.
Potrzebujemy:
1/2 batata, startego na tarce z grubymi oczkami
1 posiekana cebula biała
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka oliwy
3 łyżki mleka
sól, pieprz, mielona ostra papryka
Do miski wsypujemy starte ziemniaki, mąkę, sól, pieprz, paprykę i jajko, dolewamy mleko i oliwę. Wszystko razem mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju, formując przy pomocy łyżki placuszki.
Podajemy z sosem jogurtowo-czosnkowym oraz z różyczkami z marynowanego łososia.
Danie jest dość lekkie i smaczne.
Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz