Święta wielkanocne coraz bliżej. A oprócz słodkich mazurków i kolorowych pisanek , z tymi świętami kojarzą się żurek i barszcz biały.
W naszym domu gwiazdą świątecznego śniadania był zawsze barszcz biały , gotowany na kawałkach mięsa z dodatkiem , białej kiełbasy, podawany z pisankami , święconym białym serem i kawałkami chrzanu.
Jednak na co dzień , robię jego szybszą wersję.
Potrzebujemy:
500 ml wody
1 łyżeczkę vegety lub innej przyprawy warzywnej
majeranek, liść laurowy, pieprz i ziele angielskie
2 ząbki czosnku
kiełbasa biała
1/2 szklanki śmietany 18%
2 łyżeczki tartego chrzanu
2 ugotowane na twardo jajka
Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy przyprawę warzywną, pokrojony na drobno czosnek, pozostałe przyprawy oraz białą kiełbasę, i gotujemy ok. 10 minut. Kiedy nad naszym garnkiem unosi się zapach przypraw , zdejmujemy garnek z ognia i do szklanki ze śmietaną , dodajemy po łyżce gorącego wywaru i całość dokładnie mieszamy. Kiedy śmietana osiągnie konsystencję mleka , wlewamy całość do garnka. Podajemy z łyżką tartego chrzanu i jajkiem pokrojonym w ósemki.
Tak oto mamy szybką zupę.
Polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz