niedziela, 5 października 2014

Chlebowe gnocchi z parmezanem i chipsami z boczku

Przepis ten podrzuciła mi Mama zainspirowana włoskimi przepisami na tanią kuchnię. Co prawda uważała to za ciekawostkę , jednak w ciągu godziny mogłam smakować takie pyszności u siebie. Kuchnia włoska jaką znam , zagospodarowuje wszystkie składniki, które można spotkać w każdym domu. I tak oto mamy przepis na gnocchi, czyli odpowiednik polskich kopytek, z czerstwego pieczywa.

Potrzebujemy

namoczone , czerstwe pieczywo
1/2 szkl. startego parmezanu
4 łyżki mąki pszennej
1 jajko
1 pęczek szczypiorku
sól, pieprz
kilka plastrów surowego boczku lub szynki parmeńskiej

Namoknięte pieczywo odsączamy przez gęste sito. Możemy oddzielić od skórki, chociaż ja robiłam ze skórką, rozdrabniamy ręką. Dosypujemy startego parmezanu, jajko, soli , pieprzu , posiekany szczypiorek i mąkę , aż osiągniemy właściwą gęstość.
Z masy formujemy kulki, które wrzucamy do wrzącej osolonej wody, gotujemy aż gnocchi zaczną unosić się na wodzie. Wyławiamy i odkładamy do odsączenia. Boczek lub szynkę parmeńską kroimy na cienkie plasterki , a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię , smażymy z obydwu stron , aż otrzymamy złote i chrupiące chipsy.
Gnocchi podsmażamy , aż do uzyskania złotego koloru i cieszymy się niesamowitym smakiem.

Danie niesamowicie proste i wyjątkowo pyszne, trafi na listę moich ulubionych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz