Naszą wizytę w Toskanii urozmaicała flora z jednej strony podobna , a z drugiej całkiem inna niż w naszej Polsce. Mieliśmy okazję zobaczyć jak rosną owoce i warzywa ,dostępne u nas tylko w sklepach, w swoim naturalnym środowisku. oczywiście przywieźliśmy ze sobą kilka takich egzemplarzy. Wśród nich znalazły się owoce kaki, soczyście pomarańczowe i super słodkie. Postanowiliśmy zostawić trochę letniego klimatu w maleńkich słoiczkach i tak powstał słoneczny dżem.
Potrzebujemy:
1 kg dojrzałych owoców kaki
300 g cukru
sok z 1 cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
Owoce kaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Razem z cukrem , sokiem z cytryny i cynamonem wrzucamy do garnka i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Do wyparzonych wcześniej słoików przekładamy gorącą masę , zakręcamy i odstawiamy na ściereczce zakrętką do dołu. słoiki możemy wyparzyć tradycyjnie wrzącą wodą lub przy użyciu mikrofali. dzięki takim zabiegom będziemy mieć pewność , że nasz dżem doczeka momentu konsumpcji w świetnym stanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz