czwartek, 9 października 2014

Dżem pełen słońca z kaki

Naszą wizytę w Toskanii urozmaicała flora z jednej strony podobna , a z drugiej  całkiem inna niż w naszej Polsce. Mieliśmy okazję zobaczyć jak rosną owoce i warzywa ,dostępne u nas tylko w sklepach, w swoim naturalnym środowisku. oczywiście przywieźliśmy ze sobą kilka takich egzemplarzy. Wśród nich znalazły się owoce kaki, soczyście pomarańczowe i super słodkie. Postanowiliśmy zostawić trochę letniego klimatu  w maleńkich słoiczkach i tak powstał słoneczny dżem.

Potrzebujemy:

1 kg dojrzałych owoców kaki
300 g cukru
sok z 1 cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu


Owoce kaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Razem z cukrem , sokiem z cytryny i cynamonem  wrzucamy do garnka i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Do wyparzonych wcześniej słoików przekładamy gorącą masę , zakręcamy i odstawiamy na ściereczce  zakrętką do dołu. słoiki możemy wyparzyć tradycyjnie wrzącą wodą lub przy użyciu mikrofali. dzięki takim zabiegom będziemy mieć pewność , że nasz dżem doczeka momentu konsumpcji  w świetnym stanie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz