poniedziałek, 27 października 2014

Sernik jak dawniej


O takim serniku myśli  się , kiedy mówimy o serniku , takim jak robiła Mama. Wilgotny i pełen aromatu wanilii ser oraz kruchy spód to jest sernik idealny. Aby zakosztować takiego ideału będziemy potrzebować:
 
Ciasto:
1 szkl. mąki
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl. cukru
2 łyżki mąki lub kakao
1/2 kostki masła
2 łyżki śmietany
 
Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu
4 jajka
1 szklanka cukru pudru
1 budyń waniliowy
1 cukier waniliowy
1/2 kostki masła
bakalie
 
Ciasto:
Masło siekamy z mąką , cukrem  i opcjonalnie kakao. Dodajemy jajka , proszek do pieczenia i śmietanę  i razem zagniatamy. Wkładamy do zamrażarki na min. 2 godz.
 
Masa serowa:
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i masłem, następnie dodajemy twaróg, cukier waniliowy i budyń. Ubijamy pianę z białek i łączymy  delikatnie z masą serową . Dodajemy bakalie.
 
Ciasto dzielimy na 2 części , jedną część tarkujemy na spód wyłożonej papierem do pieczenia blachy.
Na ciasto wykładamy masę serową. Drugą część ciasta tarkujemy na masę.
Pieczemy w temp. 180 stopni przez 45-50 minut.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz