Sos pieczarkowy nie jest sam w sobie wyjątkowy , jednak stanowi doskonały dodatek do potraw mącznych lub kaszy. Tym razem świetnie się sprawdził jako dodatek do chlebowego gnocchi , czyli po prostu kopytek z chleba.
Potrzebujemy:
20 średnich pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła
parę kropli oliwy z oliwek
1/2 szkl. wody
200 g jogurtu greckiego
sól i pieprz do smaku
Pieczarki myjemy i kroimy w ósemki. Masło wraz z dodatkiem oliwy rozpuszczamy i wrzucamy do niego posiekaną cebulę i pieczarki. Kilka minut podsmażamy. Dodatek oliwy sprawi, że masło będzie miało wyższą temperaturę dymienia, innymi słowy później zacznie się przypalać. Kiedy pieczarki zmiękną odrobinę dodajemy wody i przyprawy , podgotowujemy i z
abielamy jogurtem greckim. Sosy i zupy , które zaprawiam jogurtem zazwyczaj się nie ważą, są aksamitne i gładkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz