czwartek, 9 października 2014

Prosty sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy nie jest sam w sobie  wyjątkowy , jednak stanowi doskonały dodatek  do potraw mącznych  lub kaszy.  Tym razem świetnie  się sprawdził jako dodatek do chlebowego gnocchi , czyli po prostu kopytek z chleba.

Potrzebujemy:

20 średnich pieczarek
 1 cebula
2 łyżki masła
parę kropli oliwy z oliwek
1/2 szkl. wody
200 g jogurtu greckiego
sól i pieprz do smaku

Pieczarki myjemy i kroimy w ósemki. Masło wraz z dodatkiem oliwy rozpuszczamy  i wrzucamy do niego posiekaną cebulę i pieczarki. Kilka minut  podsmażamy. Dodatek oliwy sprawi, że masło będzie miało wyższą temperaturę dymienia, innymi słowy później zacznie się przypalać. Kiedy pieczarki zmiękną odrobinę dodajemy wody  i przyprawy , podgotowujemy  i z
abielamy jogurtem greckim. Sosy i zupy , które  zaprawiam jogurtem zazwyczaj się nie ważą, są aksamitne i gładkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz