niedziela, 19 października 2014

Karmelizowane buraczki z cynamonem i whisky

Buraczki , są warzywem , które jet marginalizowane. W moim rodzinny domu , używane były jako dodatek do mielonego lub w formie ćwikły. Jakiś czas temu , dzięki mojemu wspaniałemu Mężowi, odkryłam powtórnie buraczki  w wersji lux i od tej pory nie wyobrażam sobie ich w innym wydaniu.

Potrzebujemy:

3 ugotowane buraczki , pokrojone w plastry
1 łyżka miodu
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka cynamonu
odrobina soli
1 łyżka whisky

Na rozgrzaną patelnię  wrzucamy plastry buraczków, dodajemy miód , ocet i cynamon. Przez chwilkę podsmażamy , ażeby bardzie podkreślić słodycz miodu dodajemy szczyptę soli. Dodatek whisky sprawi ,że nasze buraczki będą zaskakiwać delikatnie wytrawnym aromatem. Warto spróbować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz