Ta surówka jest bardzo smaczna i zdrowa. Czerwona kapusta ma tyle samo witaminy C w 100 g co cytryna, zawiera witaminy z grupy B, witaminy A,E,K, rutynę i takie mikroelementy jak wapń, potas i potas. Poza tym 100g kapusty to tylko 40 kcal, a co najważniejsze jest dostępna przez całą zimę. Po takim wstępie na kapustę możemy spojrzeć łaskawszym okiem. Surówka z czerwonej kapusty jest doskonałym dodatkiem do mięs czy do kanapek,
Potrzebujemy:
1 małą czerwoną kapustę
1 obrane jabłko
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
sól, pieprz, cukier
Kapustę siekamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki, wtedy odrobinę zmięknie. Obrane jabłko zcieramy na tarce o grubych oczkach. Ocet , śmietanę i majonez mieszamy i dodajemy do kapusty, wymieszanej z jabłkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odrobina cukru uwypukli kwaskowaty smak jabłka.
Surówka smakuje najlepiej na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki przejdą swoimi smakami.
Ażeby urozmaicić jej smak możemy dodać odrobinę rodzynek, które pięknie napęcznieją , i będą słodkim akcentem tej surówki.
Polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz