środa, 22 października 2014

Surówka z czerwonej kapusty z octem balsamicznym

Ta surówka jest bardzo smaczna i zdrowa. Czerwona kapusta  ma tyle samo witaminy C  w 100 g co cytryna, zawiera witaminy z grupy B, witaminy A,E,K, rutynę i takie mikroelementy jak wapń, potas i potas. Poza tym 100g kapusty to tylko 40 kcal, a co najważniejsze jest dostępna przez całą zimę. Po takim wstępie na kapustę możemy spojrzeć łaskawszym okiem.  Surówka z czerwonej kapusty jest  doskonałym dodatkiem do mięs czy do kanapek,

Potrzebujemy:

1 małą czerwoną kapustę
1 obrane jabłko
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
sól, pieprz, cukier

Kapustę siekamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki, wtedy odrobinę zmięknie. Obrane jabłko zcieramy na tarce o grubych oczkach. Ocet , śmietanę i majonez mieszamy i dodajemy do kapusty, wymieszanej z jabłkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odrobina cukru uwypukli kwaskowaty smak jabłka.
Surówka smakuje najlepiej na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki przejdą swoimi smakami.
Ażeby urozmaicić jej smak możemy dodać odrobinę rodzynek, które pięknie napęcznieją , i będą słodkim akcentem tej surówki.
Polecam.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz