niedziela, 19 października 2014

Cytrynowy łosoś na poduszeczce ze szpinaku i fety

Czasem mamy ochotę na coś lekkiego a zarazem pożywnego. Łosoś należy do naszych ulubionych ryb. Jego mięso doskonale komponuje się z cytryną , a całość kompozycji uzupełnia smażony szpinak z dodatkiem fety i jogurtu greckiego.

Potrzebujemy:

4 kawałki filetu z łososia ze skórą
2 łyżeczki oliwy
sól
pieprz
skórka z cytryny
2 plasterki cytryny
szpinak mrożony
2 ząbki czosnku
1/2 kostki fety
1/2 opakowania jogurtu greckiego

Łososia układamy skórą  do dołu  w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym , smarujemy delikatnie oliwą , posypujemy solą , pieprzem i skórką z cytryny. Na wierzch układamy plasterek świeżej cytryny. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 st. ok. 20 minut. W międzyczasie na oliwie podsmażamy 2 ząbki czosnku, dorzucamy posiekanego szpinaku, doprawiamy odrobiną pieprzu, dodajemy pokruszoną fetę oraz jogurt grecki. Solą przyprawiamy na samym końcu ponieważ sama feta jest dość słona .
Na podgrzany talerz wykładamy szpinak, na którym układamy pieczonego łososia. Delektujemy się delikatnym cytrynowym  smakiem łososia oraz aromatycznym szpinakiem . Polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz