środa, 22 kwietnia 2015

Losoś wędzony

Ostatnio testujemy nasz nowy zakup jakim jest wędzarka . Na ruszt trafił już łosoś  oraz szyneczka. Zapoznajemy się z arkanami sztuki wędzarniczej;).
 Aby uwędzić łososia lub jakąkolwiek rybę musimy przygotować solankę  i moczyć w niej rybę przez 24 godziny.  Następnie obsuszamy rybę, posypujemy przyprawami i wędzimy przez 45 minut w temperaturze 40 stopni.
Wystudzona ryba jest idealna  sama lub jako dodatek  do kanapek, lecz najpierw musi wystygnąć;).

Do solanki potrzebujemy:
1 litr wody przefiltrowanej lub przegotowanej
60 g soli

Wodę z solą mieszamy i zanurzamy w niej rybę. Odstawiamy w chłodne miejsce  na dobę. Wyciągamy rybę z solanki obsuszamy  ok. 2 godzin i obsypujemy mieszanką przypraw do ryby. Wkładamy do wędzarki  i czekamy.
Oczekiwanie jest o tyle przyjemne co denerwujące;). jak można czekać czując  takie zapachy.
Jednak kiedy spróbujecie takiej ryby stwierdzicie ,że  było warto.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz