Ostatnio testujemy nasz nowy zakup jakim jest wędzarka . Na ruszt trafił już łosoś oraz szyneczka. Zapoznajemy się z arkanami sztuki wędzarniczej;).
Aby uwędzić łososia lub jakąkolwiek rybę musimy przygotować solankę i moczyć w niej rybę przez 24 godziny. Następnie obsuszamy rybę, posypujemy przyprawami i wędzimy przez 45 minut w temperaturze 40 stopni.
Wystudzona ryba jest idealna sama lub jako dodatek do kanapek, lecz najpierw musi wystygnąć;).
Do solanki potrzebujemy:
1 litr wody przefiltrowanej lub przegotowanej
60 g soli
Wodę z solą mieszamy i zanurzamy w niej rybę. Odstawiamy w chłodne miejsce na dobę. Wyciągamy rybę z solanki obsuszamy ok. 2 godzin i obsypujemy mieszanką przypraw do ryby. Wkładamy do wędzarki i czekamy.
Oczekiwanie jest o tyle przyjemne co denerwujące;). jak można czekać czując takie zapachy.
Jednak kiedy spróbujecie takiej ryby stwierdzicie ,że było warto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz