poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Wielkanocna babka cytrynowa

Jak co roku w koszyczku nie mogło zabraknąć czegoś słodkiego. Moim faworytem jest aromatyczna babka cytrynowa.

Potrzebujemy:

4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Starta skórka z całej cytryny
sok wyciśnięty z całej cytryny

Jajka ucieramy z cukrem  na gładką jednolitą masę , dodajemy olej  oraz sok z cytryny. Dosypujemy wymieszaną mąkę razem z proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny, Całość mieszamy i przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą  formy. Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Po wystygnięciu polewamy lukrem cytrynowym lub cukrem pudrem.

Polecam.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz