Jak co roku w koszyczku nie mogło zabraknąć czegoś słodkiego. Moim faworytem jest aromatyczna babka cytrynowa.
Potrzebujemy:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Starta skórka z całej cytryny
sok wyciśnięty z całej cytryny
Jajka ucieramy z cukrem na gładką jednolitą masę , dodajemy olej oraz sok z cytryny. Dosypujemy wymieszaną mąkę razem z proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny, Całość mieszamy i przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Po wystygnięciu polewamy lukrem cytrynowym lub cukrem pudrem.
Polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz