środa, 22 kwietnia 2015

Sałatka z pieczonym kurczakiem z dipem czosnkowym z oregano

Jednym z naszych ulubionych dań z kurczaka jest kurczak pieczony na butelce. Jego zaletą jest to,że zawsze zostaje trochę nadprogramowego mięsa , którego możemy użyć do  smacznej i pożywnej sałatki.
Potrzebujemy:

1/2 opakowania kolorowej mieszanki sałat
2 pieczone piersi z kurczaka
1/2 opakowania fety
1/2  czerwonej cebuli
1 pomidor
1 papryka czerwona
mały pęczek szczypiorku
sól, pieprz
grzanki czosnkowe  z 2 kromek chleba
Dip czosnkowy z oregano

Na talerz wysypujemy  mieszankę sałat, dodajemy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka, ser feta, cebulę, pomidor i paprykę. Na oliwie  z dwoma ząbkami czosnku podsmażamy chleb pokrojony w kostkę. Całość posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i polewamy jogurtowym  dipem .
Chrupiące  grzanki doskonale podkreślają smak pieczonego kurczaka oraz fety.
Jest doskonała jako wieczorny posiłek.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz