środa, 7 maja 2014

Chłodnik litewski

Zaczynają się cieplejsze dni i dlatego coraz częściej preferujemy lżejsze posiłki. Moim ulubionym i lekkim daniem jest chłodnik litewski podany z młodymi ziemniaczkami i smażoną na masełku cebulką. Ażeby danie było bardziej tradycyjne do ziemniaków możemy dodać podsmażoną słoninę czyli skwarki.

Do chłodnika potrzebujemy:

Młodą botwinkę lub barszcz czerwony w butelce ( krakus)
1 l kefiru
1 pęczek rzodkiewki
1 ogórek
2 pomidory
1 pęczek szczypiorku
1 bulionetkę wołową
1/2 l wody
2 jaja na twardo
natka pietruszki
Sól, pieprz

Ugotowane młode ziemniaki
koperek
1 cebula
słonina na skwarki lub masło

Wszystkie warzywa do chłodnika drobno kroimy.
Do gotującej się , przefiltrowanej wody dodajemy bulionetkę oraz 1/2 butelki barszczu czerwonego. Wystudzamy i dodajemy pokrojoną rzodkiewkę , pomidory, ogórek i szczypiorek i całość mieszamy. Na koniec dodajemy kefir oraz przyprawy.
Podajemy  z ćwiartkami jajka oraz ciepłymi młodymi ziemniaczkami.
Po prostu pychota.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz