Zaczynają się cieplejsze dni i dlatego coraz częściej preferujemy lżejsze posiłki. Moim ulubionym i lekkim daniem jest chłodnik litewski podany z młodymi ziemniaczkami i smażoną na masełku cebulką. Ażeby danie było bardziej tradycyjne do ziemniaków możemy dodać podsmażoną słoninę czyli skwarki.
Do chłodnika potrzebujemy:
Młodą botwinkę lub barszcz czerwony w butelce ( krakus)
1 l kefiru
1 pęczek rzodkiewki
1 ogórek
2 pomidory
1 pęczek szczypiorku
1 bulionetkę wołową
1/2 l wody
2 jaja na twardo
natka pietruszki
Sól, pieprz
Ugotowane młode ziemniaki
koperek
1 cebula
słonina na skwarki lub masło
Wszystkie warzywa do chłodnika drobno kroimy.
Do gotującej się , przefiltrowanej wody dodajemy bulionetkę oraz 1/2 butelki barszczu czerwonego. Wystudzamy i dodajemy pokrojoną rzodkiewkę , pomidory, ogórek i szczypiorek i całość mieszamy. Na koniec dodajemy kefir oraz przyprawy.
Podajemy z ćwiartkami jajka oraz ciepłymi młodymi ziemniaczkami.
Po prostu pychota.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz