niedziela, 18 maja 2014

Sałatka z botwiny z fetą i grzankami czosnkowymi


Sałatka powstała z listków i łodyżek młodej botwiny, której reszta przeznaczona jest do chłodnika. Listki botwiny są chrupiące im mają delikatny orzechowy posmak. Z dodatkiem fety i czosnkowych grzanek, powstaje dość ciekawa kompozycja .

Do sałatki potrzebujemy:

kilka posiekanych świeżych liści botwiny
250 g fety
1 szalotkę
1 pomidora
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki oliwy
2 krople oleju sezamowego
3 ząbki czosnku
3 kromki chleba
kolorowy pieprz


Liście botwiny siekamy i skrapiamy sokiem z cytryny oraz 1 łyżką oliwy. Dodajemy pokrojoną szalotkę, pomidora oraz fetę skrapiamy olejem sezamowym. Na pozostałej oliwie podsmażamy czosnek oraz pokrojone w kostkę grzanki do czasu aż będą rumiane i chrupiące. Sałatkę posypujemy grzankami oraz pieprzem kolorowym. Soli nie potrzebujemy ponieważ feta nadaje sałatce słony smak. Botwina do tej pory była niedoceniana w mojej kuchni, ale po dzisiejszym eksperymencie zagości częściej na moim stole.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz