czwartek, 1 maja 2014

Kokosowy pilaw z królikiem

Dzisiaj postanowiliśmy zaszaleć ze smakami. Aromatyczny pilaw z dodatkami kuchni tajskiej : mleczkiem kokosowym,kurkumą i cynamonem rozgrzewa i zaostrza apetyt.
Potrzebujemy:

1/2 tuszki z królika lub 1 pierś z kurczaka
1 marchewka
1/2 cukini
1/2 papryki czerwonej
1/2 cebuli
1 szklanka ryżu jaśminowego
1/4 szkl. białego wina
2 i 1/2 szkl bulionu z królika

olej kokosowy
mleczko kokosowe
sól
pieprz
4 ziarnka kolendry
kilka płatków ostrej papryki
szczypta cynamonu
szczypta kurkumy
kilka listów świeżej mięty

Tuszkę wrzucamy do szybkowara z wegetą ,pokrojoną włoszczyzną i wodą. Gotujemy ok.30 minut i wyłączamy. Wystudzamy tuszkę i obieramy z mięsa. Na patelni podgrzewamy olej kokosowy , wrzucamy pokrojoną cebulę i podsmażamy, dodajemy ryż i podsmażamy aż zrobi się szklisty. Dolewamy bulionu oraz wina i gotujemy na małym ogniu, dodajemy pokrojone warzywa, przyprawy oraz mięso. Gotujemy do momentu aż cukinia będzie lekko chrupiąca . Dolewamy mleczka kokosowego oraz posiekane listki mięty. Zamykamy w szybkowarze i czekamy 10 minut aż potrawa dojdzie.
Podajemy udekorowane listkiem mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz