Ostatnio zaskoczyła nas jakość makaronów auchan. Można znaleźć w lodówkach szerokie wstążki papardelle, węższe tagliatelle i wąziutkie spaghetti. Jakości makaronu nie powstydziłaby się włoska gospodyni. Ugotowany al dente jest wspaniałą bazą do Naszych eksperymentów kulinarnych. Tym razem stały się doskonałą bazą do wołowych pulpecików z aromatycznym sosem pomidorowym. Pulpeciki są delikatne i smaczne, zanurzone w aksamitnym sosie są po prostu pyszne.
Potrzebujemy:
Na pulpeciki:
350 g mięsa wołowego mielonego lub gulaszu wołowego
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz
Do sosu:
1/2 marchewki
1/2 pietruszki
kawałek selera
1 ząbek czosnku
bulion wołowy
200 ml przecieru pomidorowego
sól, pieprz, oregano
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki
odrobina peperoncino
kilka ziarenek pieprzu czarnego
2 ziarenka ziela angielskiego
Mięso gulaszowe siekamy lub mielimy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i mąkę. Całość dokładnie ugniatamy i formujemy pulpeciki. Gotujemy na parze ok. 10 minut.
Obieramy pietruszkę , marchewkę i selera i wrzucamy do wody pozostałej z gotowania pulpecików na parze, dodajemy czosnek i przyprawy i gotujemy przez 10-15 minut aż warzywa zmiękną . Dodajemy przecier pomidorowy i całość blendujemy aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Dzięki dodatkowi warzyw sos nie potrzebuje zagęszczania. Do sosu wkładamy pulpeciki i całość gotujemy jeszcze przez chwilkę.
Dzięki dodatkowi wędzonej papryki sos nabiera nowego , dymnego posmaku. Warto czasem korzystać z nieznanych nam smaków i eksperymentować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz