Kiedy zbliża się lato coraz częstszym gościem na naszym stole jest wspaniałe pesto.
Jest ono dodatkiem do pieczywa jak również idealnie sprawdza się jako aksamitny sos do makaronu, który oblepia dokładnie każdy pojedynczy makaronik.
Potrzebujemy:
10 gałązek bazylii
1/4 szklanki orzechów nerkowca
100 g parmezanu lub innego twardego sera
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki wody pozostałej z gotowania makaronu
szczypta soli
Porcja ugotowanego makaronu
Pesto powstaje w mgnieniu oka. w oryginalnym przepisie dodaje się orzeszków piniowych i parmezanu jednak możemy zastąpić te dwa składniki orzechami nerkowca oraz jakimś twardym serem . Do blendera wrzucamy ząbek czosnku, liście bazylii, orzechy, oliwę z oliwek oraz wodę z makaronu i sól. Całość mielimy aż powstanie aksamitny sos. Dodatek wody sprawia ,że sos oblepia dokładnie makaron.
Taki obiad sprawi ,że odkryjecie prawdziwe smaki Włoch.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz