Każdy wie jak ciężko trafić na dobrą wędlinę w sklepie. Zazwyczaj kupujemy i po 1 lub 2 dniach nie nadaje się do jedzenia. A poza tym lubię wiedzieć z czego zrobione jest to co jem.
Dlatego postanowiliśmy zrobić swoją własną wędlinę. Na pierwszy ogień poszło mięso z udźca indyka. Wędlina wyszła pięknie różowa i pachnąca.
Potrzebujemy:
1 kg udżców z indyka
2 płaskie łyżeczki soli peklującej
1 płaska łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki suszonego imbiru
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki czosnku suszonego
Udźce obieramy ze skóry i oddzielamy mięso od kości, usuwamy żyłki. Kroimy mięso na małe kawałki, i każdy
kawałek rozbijamy tłuczkiem. Dodajemy przyprawy i całość blendujemy aż mięso stanie się lepkie. Przekładamy do woreczka i zostawiamy na 2 godzimy w temperaturze pokojowej. Następnie odkładamy na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie zawijamy ściśle w rękaw foliowy do pieczenia, owijamy ściśle sznurkiem i parzymy 70-80 minut w wodzie o temperaturze 80 st. C . Po tym czasie studzimy mięso w zimnej wodzie z kostkami lodu ok 1-2 godzin. Na noc odkładamy do lodówki.
Rano możemy ciezyć się domową wędliną wykonaną własnymi rękami.
Ażeby urozmaicić strukturę wędliny możemy zostawić 1/3 mięsa pokrojonego na drobne kawałki, wtedy wędlina będzie wyglądała ciekawiej.
Mięso z indyka możemy zamienić na wołowinę, wtedy uzyskamy wędlinę , której na pewno nie kupimy w sklepie.
Polecam.
Wędlina z indyka
Domowa wędlina z wołowiny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz