wtorek, 31 marca 2015

Placuszki z płatków owsianych z żurawiną


W ostatnim czasie płatki owsiane należą  do moich ulubionych składników, zawierają dużo witamin z grupy B oraz mają niski indeks glikemiczny, po prostu cudo. Dzięki nim oprócz odżywczej  i smacznej owsianki można wyczarować masę smacznych i zdrowych  deserów lub samodzielnych dań. 

Potrzebujemy: 

1 szklankę płatków owsianych
 1/2 szklanki wrzątku
2 łyżki żurawiny
1/2 szklanki mocnej herbaty
 1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka oleju

Płatki  owsiane  zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, żurawinę zalewamy gorącą herbatą  i zostawiamy na 20 minut pod przykryciem. Płatki mieszamy z żurawiną, wbijamy jajko, dodajemy mąkę i olej i mieszamy. Smażymy na patelni posmarowanej olejem na najmniejszym ogniu z obydwu stron, 
Placuszki są dość suche , dlatego zalecam podawanie z sosem jogurtowym. 

Polecam









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz