niedziela, 29 maja 2016

Galaretka z ptasim mleczkiem

Po pełnym miłych chwil weekendzie przyszła pora na niedzielną krzątaninę. Pora przygotować się  do kolejnego tygodnia pracy. Nie zapominam jednak o małych kulinarnych  przyjemnościach , które osłodzą pracowite popołudnie.

Potrzebujemy:

1 op. galaretki owocowej
400 ml wody
1 białko
1 łyżeczka ksylitolu lub cukru
owoce  do dekoracji

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej przegotowanej wodzie i dzielimy na 2 równe części . Po ostygnięciu  jedną  część  rozlewamy do pucharków deserowych i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Kiedy galaretka w lodówce zastygnie  możemy zająć się pozostałą rozpuszczoną galaretką. Ubijamy białko z odrobinką soli na sztywną masę i  dodajemy ksylitol lub cukier , dolewamy galaretkę i mieszamy. Delikatną piankową masę  przekładamy na zastygniętą galaretkę i wkładamy na 30 minut do lodówki . Po całkowitym zastygnięciu dekorujemy galaretkę świeżymi owocami  i pałaszujemy z zapałem ;).

Polecam




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz