środa, 18 maja 2016

Miętowe naleśniki straciatella


Na wiosenne weekendowe śniadanie  idealne  puszyste naleśniki przygotowywane z sercem z naszym ulubionym nadzieniem , które zaspokaja   głód słodyczy na cały tydzień. Degustacja  przy porannej filiżance kawy  w promieniach wiosennego słońca  i świergocie ptaków jest sielskim rytuałem w naszym domu. Aby skosztować tego słodkiego  cuda  potrzebujemy:

8 naleśników
250 g białego sera chudego
3 łyżki  jogurtu  naturalnego
10 listków mięty
1/2  dużej kostki  gorzkiej czekolady lub 2 małe
1 łyżka cukru wanilinowego

Polewa :

1 duża kostka czekolady
2 łyżki śmietanki 36%
10 listków mięty

Ser mieszamy razem z jogurtem, posiekanymi listkami mięty , startą gorzką czekoladą  oraz cukrem wanilinowym. Kostkę czekolady  na polewę  rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali nastawiając na 1 minutę  na moc 900W. Do gorącej czekolady dodajemy 2 łyżki  śmietanki  oraz posikaną miętę. Wszystko dokładnie mieszamy. Naleśniki smarujemy  nadzieniem i zawijamy w ruloniki dekorujemy polewą i listkami  mięty.

Palce lizać!!!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz