środa, 18 maja 2016

Naleśniki z nadzieniem miętowym z sosem truskawkowym


Naleśniki bardzo często robimy w weekendy. Nie ma co się oszukiwać jest to danie czasochłonne, ale czasem warto. Te naleśniki powstały dzięki naszej wspólnej pracy. Naleśniki zostały zrobione wg. mojego tradycyjnego przepisu. Były mięciutkie i puszyste , idealnie pasowały do aromatu mięty oraz słodyczy sosu truskawkowego.
 Potrzebujemy:
 8 naleśników

 Nadzienie:
 250g białego chudego sera
 4 łyżki jogurtu naturalnego
 Kilka listków mięty
 2 łyżeczki cukru ew. 1 łyżeczka miodu

 Sos truskawkowy:
10 dojrzałych truskawek
 1 łyżeczka cukru lub miodu

 Ser ucieramy razem z jogurtem, miodem oraz drobno posiekaną miętą, aż uzyskamy jednolitą masę. Masą smarujemy naleśniki i składamy je wg. uznania. Truskawki razem z miodem rozdrabniamy w blenderze. Powstałym słodkim sosem dekorujemy nasze naleśniki. Idealnym dopełnieniem całości jest listek świeżej mięty, który wzmacnia kolor sosu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz