Słonko, śpiew ptaków i pyszne pożywne śniadanie tak powinno się zaczynać każdy dzień. Na te dwie pierwsze rzeczy nie mamy wpływu ;) ale odczucia smakowe zależą od nas . Ostatnio staram się zastępować produkty bardziej przetworzone produktami zdrowszymi i bardziej przyjaznymi . I w ten oto sposób do tradycyjnych omletów zamiast przetworzonej mąki dodaję zmielone w blenderze płatki owsiane. Taki omlet oprócz puszystości ma bardziej wyrazistą strukturę.
Potrzebujemy:
3 jajka
2 łyżki zmielonych płatków owsianych
sól, pieprz
1 łyżka jogurtu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
1 ząbek czosnku
1 puszka tuńczyka w oleju
1 pomidor
kilka listków bazylii
Jajka ubijamy na maksymalnej prędkości , aż uzyskamy puszystą pianę . Na patelni podsmażamy czosnek i dodajemy go do jajek, razem ze zmielonymi płatkami owsianymi, tuńczykiem , proszkiem do pieczenia, olejem oraz solą i pieprzem. Powstałą masę podzieloną na równe części wylewamy na rozgrzaną patelnię i układamy na niej plastry pomidorów. Patelnię przykrywamy przykrywką i czekamy aż omlet uzyska stałą konsystencję. Wykładamy na talerz i podajemy z listkami bazylii.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz