środa, 18 maja 2016

Omlet z tuńczykiem i pomidorem

Słonko, śpiew  ptaków  i  pyszne  pożywne śniadanie  tak powinno się zaczynać  każdy dzień. Na te dwie pierwsze rzeczy  nie mamy wpływu ;) ale  odczucia smakowe  zależą  od nas .  Ostatnio staram się zastępować produkty bardziej przetworzone  produktami zdrowszymi i bardziej przyjaznymi . I w ten oto sposób do  tradycyjnych omletów zamiast przetworzonej mąki dodaję  zmielone w blenderze płatki owsiane. Taki omlet oprócz puszystości  ma bardziej wyrazistą strukturę.

Potrzebujemy:

3  jajka
2 łyżki zmielonych płatków owsianych
sól,  pieprz
1 łyżka jogurtu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
1 ząbek  czosnku
1 puszka tuńczyka w oleju
1 pomidor
kilka listków bazylii

Jajka ubijamy na maksymalnej prędkości , aż uzyskamy  puszystą pianę . Na patelni podsmażamy czosnek i dodajemy go do jajek, razem ze zmielonymi płatkami owsianymi, tuńczykiem , proszkiem do pieczenia, olejem oraz solą i pieprzem. Powstałą masę podzieloną na równe części wylewamy na rozgrzaną patelnię i układamy na niej plastry pomidorów. Patelnię przykrywamy  przykrywką i czekamy aż omlet uzyska stałą konsystencję. Wykładamy  na talerz i podajemy z listkami bazylii.

Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz