Po cudownym weekendzie na rybach dzisiejsze śniadanie miało być pożywne a zarazem delikatne. Ale tradycyjnie szybkie w wykonaniu. Wykorzystałam fasolkę szparagową , która czekała zniecierpliwiona na swoją kolej oraz płatki owsiane zamiast mąki ażeby omlet był zdrowszy.
Wyszedł nieziemsko pyszny.
Potrzebujemy:
3 jajka
3 łyżki zmielonych płatków owsianych
100 g fasolki szparagowej
1 pomidor
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1/4 białej cebuli
sól. pieprz
przyprawa do kuchni włoskiej lub przyprawa putanesca
Drobno posiekany czosnek i cebulę podsmażamy na oliwie i dodajemy pokrojoną fasolkę szparagową oraz pomidora smażymy pod przykryciem aż do uzyskania delikatnie chrupiącej fasolki. W misce ubijamy jajka aż do uzyskania aksamitnej bladożółtej masy, dodajemy przyprawy oraz zmielone płatki owsiane delikatnie mieszamy. Dodajemy podsmażone warzywa. Masę jajeczną z warzywami wylewamy na patelnię i podsmażamy pod przykryciem z obydwu stron.
Podajemy gorące ze świeżymi pomidorami i bazylią.
Polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz