niedziela, 29 maja 2016

Owsiany omlet z białą fasolką szparagową

Po cudownym weekendzie na rybach dzisiejsze śniadanie miało być pożywne  a zarazem delikatne. Ale tradycyjnie szybkie w wykonaniu. Wykorzystałam  fasolkę szparagową , która czekała zniecierpliwiona  na swoją kolej oraz płatki owsiane zamiast mąki ażeby omlet był zdrowszy.
Wyszedł nieziemsko pyszny.

Potrzebujemy:

3 jajka
3 łyżki zmielonych płatków owsianych
100 g fasolki szparagowej
1 pomidor
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1/4 białej cebuli
sól. pieprz
 przyprawa do kuchni włoskiej lub przyprawa putanesca

Drobno posiekany czosnek i cebulę podsmażamy  na oliwie  i dodajemy pokrojoną fasolkę szparagową  oraz pomidora smażymy pod przykryciem aż do uzyskania delikatnie chrupiącej  fasolki.  W misce ubijamy jajka aż do uzyskania aksamitnej bladożółtej masy, dodajemy przyprawy oraz zmielone płatki owsiane  delikatnie mieszamy. Dodajemy podsmażone warzywa. Masę jajeczną z warzywami wylewamy na patelnię i podsmażamy pod przykryciem  z obydwu stron.
Podajemy gorące  ze świeżymi pomidorami i bazylią.

Polecam.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz