środa, 18 maja 2016

Sałatka z kaszy jaglanej z avocado i papryką

Pogoda płata nam figle. Temperatury  znacznie odbiegają od zeszłego tygodnia  i próbują zaprzeczyć nadchodzącemu latu, jednak ono zbliża się nieuchronnie.  Na szczęście ;). W taką pogodę potrzebujemy czegoś smacznego i zdrowego co pozwoli  nam cieszyć się trwającą wiosną.
W te ramy doskonale wpisuje się sałatka z kaszy jaglanej.

Potrzebujemy:
1/2  szklanki kaszy jaglanej
1 1/2 szklanki wody
1 łyżka oleju
1/4 czerwonej cebuli
1 avocado
 1 czerwona papryka
1 pomidor
1 jajko
1 łyżka nasion słonecznika
sól , pieprz
olej
sok z cytryny

Kaszę gryczaną podprażamy w rondelku z 1/2 łyżki oleju, następnie dolewamy wodę i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok.10 minut. W tym czasie siekamy drobno cebulę, paprykę oraz pomidora. Dojrzałe avocado kroimy w kostkę i kropimy sokiem z cytryny.
Na patelnię wbijamy jajko i smażymy aż do  całkowitego ścięcia się białka  z jednej strony lub krócej  z obu stron . Na tej samej patelni podprażamy ziarna słonecznika. Po wystudzeniu kaszy  mieszamy ze sobą wszystkie składniki oprócz jajka, przyprawiamy solą i pieprzem oraz polewamy olejem. Sałatkę dekorujemy jajkiem sadzonym i możemy pałaszować.
Smacznego





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz