Pogoda płata nam figle. Temperatury znacznie odbiegają od zeszłego tygodnia i próbują zaprzeczyć nadchodzącemu latu, jednak ono zbliża się nieuchronnie. Na szczęście ;). W taką pogodę potrzebujemy czegoś smacznego i zdrowego co pozwoli nam cieszyć się trwającą wiosną.
W te ramy doskonale wpisuje się sałatka z kaszy jaglanej.
Potrzebujemy:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 1/2 szklanki wody
1 łyżka oleju
1/4 czerwonej cebuli
1 avocado
1 czerwona papryka
1 pomidor
1 jajko
1 łyżka nasion słonecznika
sól , pieprz
olej
sok z cytryny
Kaszę gryczaną podprażamy w rondelku z 1/2 łyżki oleju, następnie dolewamy wodę i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok.10 minut. W tym czasie siekamy drobno cebulę, paprykę oraz pomidora. Dojrzałe avocado kroimy w kostkę i kropimy sokiem z cytryny.
Na patelnię wbijamy jajko i smażymy aż do całkowitego ścięcia się białka z jednej strony lub krócej z obu stron . Na tej samej patelni podprażamy ziarna słonecznika. Po wystudzeniu kaszy mieszamy ze sobą wszystkie składniki oprócz jajka, przyprawiamy solą i pieprzem oraz polewamy olejem. Sałatkę dekorujemy jajkiem sadzonym i możemy pałaszować.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz