W związku z tym ,że mamy w sklepach pełno rabarbaru, ciąg dalszy rabarbarowych szaleństw. Tym razem postanowiłam poeksperymentować z dodatkiem pomarańczy oraz cynamonu i goździków. Powstała konfitura bardzo aromatyczna i charakterystyczna w smaku. Dodatek cynamonu i goździków pozostaje na języku dużo dłużej niż posmak rabarbaru i pomarańczy.
Potrzebujemy:
500 g pokrojonego i oczyszczonego rabarbaru
300 g cukru
2 umyte pomarańcze ze skórą
1/2 szkl. przefiltrowanej wody
1 cm świeżego imbiru
50 g rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
2 goździki
Rabarbar zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 godziny ,aby puścił soki. Następnie pomarańcze pokrojone na ćwiartki, wrzucamy do blendera i mielimy aż do uzyskania jednolitej masy, całość przekładamy do misy z rabarbarem i mieszamy. Dodajemy tarty imbir, rodzynki , cynamon i goździki utarte w moździeżu. Przekładamy wszystko do garnka dodajemy 1/2 szklanki przefiltrowanej wody i gotujemy na małym ogniu ok. 60 min.
Idealnie smakuje jako dodatek do naleśników, do białego sera i świeżego chleba oraz jako dodatek do lodów i deserów.
Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz