czwartek, 24 kwietnia 2014

Konfitura rabarbarowa

Rabarbar kojarzy mi się z dzieciństwem i z wakacjami spędzanymi u Babci. Jednym z Babcinych smakołyków był zwykły rabarbar  maczany w cukrze. Łakocie mojego dzieciństwa.
Do tej pory na widok rabarbaru i jego przetworów śmieją mi się oczy.
Konfitura z rabarbaru z dodatkiem skórki z cytryny i tartego imbiru to cudowne połączenie tradycji i współczesności.

Na konfiturę potrzebujemy:

1 kg obranego i pokrojonego w kawałki rabarbaru
1/2 -1 kg cukru ( w zależności od upodobań)
skórka z 1 umytej cytryny
2 cm świeżego imbiru

Pokrojony rabarbar zasypujemy w dużej , szklanej misie cukrem. Dodajemy startą skórkę z umytej cytryny oraz potarkowany imbir i mieszamy. Odstawiamy całość na 12 godz.
Po tym czasie przekładamy całość do garnka i gotujemy na małym ogniu, aż uzyskamy jednolitą i gęstą masę.
Gorące przekładamy do wyparzonych wcześniej słoiczków i zakręcamy.
Konfitura nadaje się świetnie do naleśników i różnego rodzaju pancake'ów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz