czwartek, 24 kwietnia 2014

makrela z chutneyem z rabarbaru

Jakiś czas temu spróbowaliśmy grillowaną makrelę. Bardzo dobra do grilowania razem z warzywami gdyż jest dosyć tłusta, jednak cały czas czuć specyficzny aromat wędzonej makreli.
Udało nam się kupić świeżutką makrelkę razem z łbem, więc mieliśmy 100% pewność co do jakości. Po wyfiletowaniu i panierowaniu powstało danie godne królów.

Potrzebujemy:

4 filety z makreli ( mogą być ze skórą)
1/2 kg obranego rabarbaru
1 ostra papryczka chili
3 łyżki cukru
1/2 szklanki przefiltrowanej wody
pieprz

Do panierki:
100g mąki
100g bułki tartej
sól, pieprz
Oliwa z oliwek

Filety z makreli obtaczamy w panierce z mąką i bułką tartą i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Obsmażamy z obu stron na złocisty kolor i odkładamy na ręcznik papierowy.

Chutney rabarbarowy

Obrany i pokrojony na drobne kawałki rabarbar wrzucamy do rondelka z wodą. Dodajemy pokrojoną papryczkę oraz cukier i smażymy aż do uzyskania konsystencji powideł.

Rybę podajemy z ciepłym chutneyem. Jego kwaskowaty smak podkreśla delikatność i sprężystość mięsa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz