piątek, 4 kwietnia 2014

Gulasz z papryką i wołowiną

Najlepszym sposobem na pozbycie się warzyw, które zakupiliśmy w szale zakupów w zbyt dużych ilościach jest przyrządzenie pysznego gulaszu. Dla mnie takie dania łączą różnorodność składników z niespotykanymi kombinacjami i bogactwem smaków. Nadmiar zawsze możemy zamrozić ażeby w razie potrzeby, delektować się wybornym smakiem po uprzednim odgrzaniu.
Wielką tajemnicą tego typu dań jest to iż najlepsze są następnego dnia.

Gulasz z papryką i wołowiną:

1 cebula
10 cm pora
2 ząbki czosnku
4 łodygi selera naciowego
1 cukinia
1 papryka
2 marchewki
kilka pieczarek
250 g mięsa mielonego wołowego
4 obrane ze skórki pomidory lub puszka rozdrobnionych pomidorów
1/2 papryczki peperoni
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
sól , pieprz
oliwa z oliwek

Warzywa kroimy na kawałki i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pomidory i mięso oraz wodę i wszystko dusimy ok.30 minut. Przyprawiamy papryką peperoni, solą i pieprzem i dodajemy słodką mieloną paprykę.
Nadaje się jako dodatek do makaronu, do kasz lub jako samodzielne danie .
Polecam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz