Gęsina jest idealnym mięsem na świąteczne danie. Pierś z gęsi marynowana z majerankiem, tymiankiem oraz cynamonem w oliwie z oliwek swoją strukturą przypomina wołowinę, pieczona razem z jabłkami w folii aluminiowej jest aromatyczna i pełna smaku
Potrzebujemy ( na 2 osoby):
1 pierś z gęsi
1 łyżkę majeranku
1 łyżkę tymianku
1/2 łyżki cynamonu
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
3 jabłka pokrojone w ćwiartki i pozbawione gniazd nasiennych
Majeranek, tymianek, cynamon oraz sól i pieprz mieszamy z oliwą z oliwek. Skórę na piersi z gęsi nacinamy w kratkę a następnie wmasowujemy w gęś powstałą pastę. Odstawiamy na 30 minut.
Po tym czasie na patelni grillowej podsmażamy najpierw od strony skóry, po 5 minutach przekręcamy i smażymy następne 5 minut.
Podsmażoną pierś razem z ćwiartkami jabłek zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok.45 minut. Po tym czasie wyciągamy pierś i kroimy ją na plasterki , odkładamy ażeby mięso odpoczęło. W tym czasie redukujemy sos powstały w czasie pieczenia jabłek oraz mięsa.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami oraz surówkami z selera i marchwi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz