Pilaw lub płow są to dania pełne kolorów i smaków.
Często kompozycje są dość zaskakujące. Nadają się on na kolację w ciągu tygodnia jak i na uroczysty posiłek.
Z dodatkiem mleczka kokosowego ,kolendry i cynamonu otrzymujemy obiad z krainy baśni 1001 nocy, czyli pełna egzotyka.
Potrzebujemy:
1 posiekaną cebulę
1 ząbek czosnku
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
340 g filetu z piersi kurczaka , pokrojonego w kostkę
170 g pieczarek
2 cukinie pokrojone w plasterki
300 g opłukanego ryżu basmati
1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka cynamonu
150 ml mleczka kokosowego
400 ml gorącego wywaru drobiowego lub warzywnego
posiekana kolendra
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Nas rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę , czosnek , paprykę i mięso , smażymy ok. 5 minut mieszając.Następnie dodajemy pieczarki, cukinię , ryż i mieszankę kolendry, cynamonu i kminu rzymskiego, smażymy 1 minutę mieszając.Dolewamy mleczko kokosowe i wywar. Doprawiamy solą i pieprzem, Kiedy całość zaczyna wrzeć przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 10 minut, aż ryż wchłonie cały płyn.
Kiedy pozbędziemy się całego płynu wsypujemy posiekaną kolendrę , przykrywamy i odstawiamy na kolejne 5 minut.
Podajemy podane z gałąkami kolendry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz