Jest to jedno z tych dań, które z wielką przyjemnością przygotowuję i z równie ogromną rozkoszą zajadam. Jestem przeogromną miłośniczką szpinaku jak również serów, więc nic dziwnego.
Lubię ten gęsty, gorący sos , który dostaje się we wszystkie możliwe zakamarki. W najmniej oczekiwanym momencie możemy natknąć się na gorący gejzer aromatycznego sosu dlatego też preferuję makarony takie jak rigatoni lub bucatini.
Potrzebujemy:
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
200 g szpinaku w liściach
150 ml śmietanki 30%
300 g mieszanki serów; mozarelli, sera pleśniowego i parmezanu
sól, pieprz
Pokrojony czosnek wrzucamy na rozgrzaną oliwę razem z liśćmi szpinaku i całość podsmażamy. Dolewamy śmietanki oraz mieszanki startych serów i przyprawiamy solą i pieprzem.
Sos jest gotowy kiedy rozpuszczą się kawałki sera .
Najlepszy z bucatini lub rigatoni jednak z każdym innym makaronem będzie smakować równie dobrze.
Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz