środa, 16 kwietnia 2014

Sałatka z tuńczykiem i fetą

Jedna z sałatek lekkich i w sam raz na kolację po sutym dniu. Najlepsza jest kiedy wszystkie składniki połączą się ze sobą


Potrzebujemy:
1 mała sałata lodowa (lub pół dużej)
1 duży pomidor
1 papryka czerwona
1 kostka sera feta
1 puszka tuńczyka w oliwie
1 mała cebula czerwona
10 szt. oliwek zielonych
1 ćwiartka szklanki wody przefiltrowanej
4-5 łyżek oliwy z oliwek
sól, pieprz, mieszanka ziół do sałatek
1 łyżka octu (winny, jabłkowy) lub soku z cytryny


Warzywa opłukać, obrać, pokroić według uznania. Tuńczyka lekko odsączyć, rozdrobnić widelcem i wrzucić do warzyw. Ser feta wyjąć, odsączyć i pokroić w kostkę. Wodę, oliwę, ocet/sok z cytryny zmieszać razem i wlać do warzyw, doprawić solą, pieprzem i ziołami, wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz