środa, 18 lutego 2015

Ciasto ryżowe z pomarańczowym likierem




Przepis podejrzałam na kanele kuchnia + w programie "Dwóch łakomych Włochów". 
Wydał mi się wart wykonania, gdyż lubię takie eksperymenty. Ciasto warte spróbowania. Rewelacyjnie smakuje podane z bitą śmietaną lub posypane cukrem pudrem oraz startą skórką z pomarańczy.





Składniki:

1,7 l mleka
1 laska wanilii
½ cytryny (tylko skórka)
200 g cukru
300 g ryżu arborio
5 dużych jajek
50 ml likieru pomarańczowego (np. Cointreau, Grand Marnier)
40 g rodzynków
1 pomarańcza (tylko skórka)
Masło do posmarowania formy, cukier puder, skórka z pomarańczy do posypania, bita śmietana

Ponieważ ciasto robiłam z ryżem białym , zwykłym  dodałam 1,5 l mleka ponieważ  stwierdziłam, że podana ilość to jednak trochę za dużo i się nie pomyliłam. 

Przygotowanie:


Przy pomocy noża lub obieraczki do warzyw  cieniutko obieramy skórkę z pół cytryny. Do dużego rondla wlewamy mleko, dodajemy skórkę cytrynową i cukier. Laskę wanilii rozkrawamy wzdłuż, zeskrobujemy  nożem ziarenka i dorzucamy do rondla wraz z otoczką. Mleko doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy ryż,  gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając, aż ryż będzie al dente i wchłonie cały płyn (ok. 45 minut). Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Usuwamy laskę wanilii i skórkę cytrynową.
 Rozgrzewamy  piekarnik do temperatury 180°C. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. ucieramy  żółtka z likierem. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Do ostygniętej  masy ryżowej dodać żółtka z likierem, skórkę otartą z pomarańczy oraz rodzynki i wszystko razem wymieszać. Dużą metalową łyżką delikatnie wmieszać do masy pianę z białek. Przelewamy masę do przygotowanej tortownicy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 1 godzinę. Posypujemy cukrem pudrem i skórką otartą z pomarańczy. Podajemy na ciepło lub na zimno, z dodatkiem bitej śmietany.
 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz