Seler naciowy gości w naszym domu zazwyczaj od grudnia do kwietnia, gdyż w tym okresie jest on najsmaczniejszy. Łodygi mają jasnozielony kolor, są chrupiące ale nie są łykowate. Smakują na surowo z dodatkiem sosu jogurtowo- czosnkowego lub jako dodatek do sałatki.
Jednak równie smaczne są łodygi panierowane.
Potrzebujemy:
Kilka łodyg selera naciowego
1 jajko
1/2 szklanki bułki tartej
2 łyżki tartego parmezanu
Sól, pieprz
Łodygi selera myjemy i kroimy w kawałki o długości 10 cm. Zanurzamy w jajku i obtaczamy w bułce wymieszanej z parmezanem , solą i pieprzem. Wrzucamy na głęboki tłuszcz i smażymy aż się bułka zarumieni na złoty kolor.
Bardzo smaczne jako samodzielna przekąska lub z dodatkiem sosu jogurtowego.
Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz