niedziela, 8 lutego 2015

Grillowane krewetki

Co prawda do sezonu grillowego mamy jeszcze sporo czasu, ale u nas w domu już rozpoczęły się treningi. ;)
Najwięcej czasu zajmie nam w tym daniu obranie krewetek z pancerzyków oraz usunięcie przewodu pokarmowego. Do tego dania możemy  wykorzystać krewetki surowe lub też wstępnie podgotowane.

Może to być zarówno danie główne jak i przystawka.

Potrzebujemy:

300 g całych krewetek
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka pietruszki
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
suszone płatki ostrej papryki
1 łyżeczka miodu
patyczki do grillowania

Krewetki  obieramy z pancerzyków i usuwamy pozostałości układu pokarmowego.
Oliwę z oliwek , sok z cytryny i miód mieszamy następnie dodajemy rozdrobniony czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki i płatki papryki. Do miseczki z sosem dorzucamy obrane krewetki  i całość mieszamy , odstawiamy na 20 minut .
Po czasie potrzebnym na zmieszanie smaków krewetki nadziewamy na patyczki do grillowania i układamy na ruszcie lub na patelni grillowej. Grillujemy z  obu stron  aż krewetki się zarumienią.

Podajemy  z różowym octem balsamicznym oraz kawałkami cytryny. Doskonale jako sałatka do tego dania sprawdza się koper włoski oraz plasterki cytryny polane sosem z octu balsamicznego oraz miodu.

Polecam.
Krewetki czekają na grillowanie w marynacie

Gotowe  do smakowania
W towarzystwie sałatki z cytryny i kopru włoskiego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz