Najwięcej czasu zajmie nam w tym daniu obranie krewetek z pancerzyków oraz usunięcie przewodu pokarmowego. Do tego dania możemy wykorzystać krewetki surowe lub też wstępnie podgotowane.
Może to być zarówno danie główne jak i przystawka.
Potrzebujemy:
300 g całych krewetek
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka pietruszki
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
suszone płatki ostrej papryki
1 łyżeczka miodu
patyczki do grillowania
Krewetki obieramy z pancerzyków i usuwamy pozostałości układu pokarmowego.
Oliwę z oliwek , sok z cytryny i miód mieszamy następnie dodajemy rozdrobniony czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki i płatki papryki. Do miseczki z sosem dorzucamy obrane krewetki i całość mieszamy , odstawiamy na 20 minut .
Po czasie potrzebnym na zmieszanie smaków krewetki nadziewamy na patyczki do grillowania i układamy na ruszcie lub na patelni grillowej. Grillujemy z obu stron aż krewetki się zarumienią.
Podajemy z różowym octem balsamicznym oraz kawałkami cytryny. Doskonale jako sałatka do tego dania sprawdza się koper włoski oraz plasterki cytryny polane sosem z octu balsamicznego oraz miodu.
Polecam.
Krewetki czekają na grillowanie w marynacie |
Gotowe do smakowania |
W towarzystwie sałatki z cytryny i kopru włoskiego |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz