Pierś z kaczki jest dla mnie idealnym daniem na weekendowe danie. Co prawda potrzebujemy trochę więcej czasu ale obiecuję,że naprawdę warto.
Potrzebujemy:
2 piersi z kaczki
Domowa mieszanka przyprawy do kaczki (zmielone jabłko suszone, skórka z pomarańczy, zmielone:imbir, kminek, majeranek, cynamon , kolendra i goździki)
Sos:
1 łyżeczka masła
1 obrana pomarańcza
1/2 pikantnej papryczki
szczypta soli
1 łyżeczka miodu
Pierś z kaczki nacinamy od strony skóry i nacieramy przyprawą. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Wykładamy na rozgrzaną patelnię , zaczynając od strony z ponacinaną skórą. Smażymy z obydwu stron na złocisty kolor ażeby zamknąć pory. Gorące wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 175 stopni ok. 30 minut. Następnie odstawiamy na 10 minut ażeby mięso odpoczęło.
W tym czasie blendujemy obraną pomarańczę razem z papryczką chili. W małym rondelku rozpuszczamy masło , dodajemy pomarańczę z chili i przyprawiamy solą i miodem.
Pierś kroimy na plastry i podajemy polaną sosem pomarańczowym.
Doskonałym towarzystwem dla kaczki są pieczone plasterki ziemniaków, przyprawione odrobiną papryczki chili.
Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz