środa, 25 lutego 2015

Pierś z kaczki z pikantnym sosem pomarańczowym

Pierś z kaczki jest dla mnie idealnym daniem na weekendowe danie. Co prawda potrzebujemy trochę więcej czasu ale obiecuję,że naprawdę warto.

Potrzebujemy:

2 piersi z kaczki
Domowa mieszanka przyprawy do kaczki (zmielone jabłko suszone, skórka z pomarańczy, zmielone:imbir, kminek, majeranek, cynamon , kolendra i goździki)

Sos:
1 łyżeczka masła
1 obrana pomarańcza
1/2 pikantnej papryczki
szczypta soli
1 łyżeczka miodu

Pierś z kaczki nacinamy od strony skóry i nacieramy przyprawą. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Wykładamy na rozgrzaną patelnię , zaczynając od strony z ponacinaną skórą. Smażymy  z obydwu stron na złocisty kolor ażeby zamknąć pory. Gorące wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 175 stopni  ok. 30 minut.  Następnie odstawiamy na 10 minut ażeby mięso odpoczęło.

W tym czasie blendujemy obraną pomarańczę razem z papryczką chili. W małym rondelku rozpuszczamy masło , dodajemy pomarańczę z chili i przyprawiamy solą i miodem.

Pierś kroimy na plastry  i podajemy polaną sosem pomarańczowym.
Doskonałym towarzystwem dla kaczki są pieczone plasterki ziemniaków, przyprawione odrobiną papryczki chili.

Polecam




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz