Naszym ulubionym ciastem do pizzy jest ciasto z dodatkiem ziół, jednak takie ciasto nie jest atutem jeśli chcemy uwypuklić określone składniki na nim. Dlatego warto jest znać dobry przepis na ciasto, które wyjdzie zawsze.
Potrzebujemy:
450 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
300 ml ciepłej wody
2 łyżeczki cukru
40 g świeżych drożdży
W zależności od typu mąki możemy uzyskać ciasto bardziej pulchne (mąka tortowa typ 450) lub ciasto cieńsze i bardziej kruche ( mąka pszenna typ 650).
Mąkę przesiewamy do dużej miski, mieszamy razem z łyżeczką soli.
Do dużego kubka wlewamy wodę, dodajemy cukier i pokruszone drożdże, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Masę drożdżową wlewamy do mąki i ugniatamy ok. 10 minut. Podsypujemy na koniec 2 łyżkami mąki i odstawiamy na 45 minut , ażeby ciasto urosło. Po tym czasie ostatni raz przegniatamy i formujemy placki do pizzy, w zależności od naszych potrzeb.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz