Tak jak większość z Was , wybieram potrawy, których wykonanie nie jest pracochłonne i nie pochłania mnóstwa czasu Po całym dniu spędzonym w pracy , uważam ażeby potrawy , które proponuję Wam na tym blogu, były proste i szybkie w wykonaniu. Doskonale wiem , że najważniejszy jest czas przeznaczony dla rodziny, więc podpowiadam jak go zaoszczędzić a zarazem jeść smacznie i zdrowo i niekoniecznie potrawy z mikrofalówki.
Takie pączki różnią się nieco w smaku od tradycyjnych ale według mnie są równie smaczne a na pewno bardziej dietetyczne.
Potrzebujemy:
500 g mąki (najlepsza do tego celu będzie tortowa)
300 ml wody
80 g świeżych drożdży
30 ml oleju
4 łyżki cukru
powidła lub marmolada (doskonale sprawdza się śliwkowa , ale najsmaczniejsza jest różana)
Wodę podgrzewamy w małym garnku i do ciepłej wrzucamy rozkruszone drożdże oraz cukier,mieszamy aż drożdże całkowicie się rozpuszczą. Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, powoli wlewamy rozpuszczone drożdże,wyrabiamy ciasto stopniowo dodając olej. Ciasto będzie gotowe gdy przestanie się kleić do rąk,będzie gładkie i lśniące. Na posypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto i szklanką wycinamy krążki. Krążki układamy na posypanym mąką blacie ,przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Smażymy na głębokim oleju z obu stron aż się ładnie zarumienią.
Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku i nadziewamy naszą ulubioną marmoladą.
Dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem i możemy delektować się pączkami własnego wykonania.
Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz