Wraz z pierwszymi ciepłymi promieniami wiosennego słońca na naszym parapecie zaroiło się od różnego rodzaju doniczek , dekoracji oraz tradycyjnie już kiełków. Główną część zajmuje kiełkownica zakupiona już kilka lat temu. Zawsze od połowy stycznia do sałatek i kanapek dodajemy świeże i aromatyczne kiełki.
W naszym domowym rankingu najwyżej oceniane są kiełki o dość wyrazistym smaku takie jak rzodkiewka, gorczyca , kapusta czerwona i różnego rodzaju mieszanki pikantne. Równie wysoko ze względu na swoje walory smakowe jest słonecznik. I tak oto wzbogacają one naszą codzienną dietę w tak potrzebne nam witaminy i związki mineralne.
Obok kiełkownicy panoszy się koszyczek z krokusami i pachnącym hiacyntem, który w nawet najbardziej pochmurne dni , przypomina ,że wiosna coraz bliżej.
W kuwetce obok mamy domową hodowlę soczystego szczypiorku oraz świeżo posianą kolendrę, i miętę pieprzową , która jest z nami od kilku lat.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz