piątek, 27 marca 2015

Schab w aksamitnym sosie z aromatycznym zielonym pieprzem

Wiosna zbliża się wielkimi krokami co już widać i czuć dookoła. Dlatego też warto zwrócić się w stronę dań,  które są lżejsze a zarazem zdrowsze. Do takich dań należą różnego rodzaju pieczenie podawane z aromatycznymi sosami. Mając w domu kawałek mięsa możemy szybko wyczarować danie , które zaskoczy nie tylko naszych gości ale również nas samych. A to wszystko dzięki małemu udogodnieniu w postaci esencji sosów. Do tej pory nie byłam przekonana do tego typy udogodnień ale po ostatnich próbach  przekonałam się , że warto.

Potrzebujemy:

Porcję schabu bez kości podzieloną na plastry
10 ziarenek zielonego pieprzu
1 bulionetka cebulowa
0,5 l wody
1 łyżeczkę masła

Schab kroimy na plastry o grubości ok,1,5 cm i na rozpuszczonym maśle podsmażamy z obydwu stron . Dodajemy na patelnię  ziarnka zielonego pieprzu tak aby aromat rozniósł się po całej patelni . Po ok. 5 minutach dodajemy bulionetkę  i całość zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 2 minuty.

Podajemy z młodymi ziemniaczkami  posypanymi świeżym koperkiem.

Polecam




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz