poniedziałek, 9 marca 2015

Ciasteczka owsiane z bakaliami i gorzką czekoladą

Jedna z najzdrowszych i bardzo smacznych słodkich przekąsek.  Jest zdrowa i ma niski indeks glikemiczny przez co zyskuje w rankingu przekąsek dla cukrzyków.
Przepis ten odświeżyłam ostatnio . ponieważ jest niesamowicie prosty i  dzięki naszej kreatywności , możemy delektować się ciasteczkami  o różnych smakach.

Potrzebujemy:

2 szklanki płatków owsianych lub mieszanki płatków owsianych i żytnich
1 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru brązowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła
2 jajka
200 g posiekanych bakalii
4 kostki gorzkiej czekolady
ew. 1 łyżka mleka

Wszystkie sypkie produkty czyli płatki , mąkę, cukier, posiekane bakalie  oraz posiekaną czekoladę i proszek do pieczenia mieszamy w dużej misce . Dodajemy jajka oraz roztopione masło, mieszamy wszystko łyżką  aż składniki się połączą.Jeśli mieszanka jest za gęsta i nie chce się lepić możemy  dodać łyżkę mleka  Łyżką nakładamy masę na dłoń , formujemy kulkę, którą następnie spłaszczamy . Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 8 minut w rozgrzanym piekarniku.
Ciasteczka są bardzo smaczne i trzeba się powstrzymywać aby nie zniknęły wszystkie . Jeśli mamy ochotę na bardziej wykwintną wersję możemy polać je rozpuszczoną gorzką czekoladą.Co lubię w tym przepisie to jest to ,że nie ogranicza nas do sztywnych składników , jeśli chodzi o bakalie. W nim można eksperymentować i cieszyć się z rezultatów.


Polecam


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz