Ostatnimi czasy nasze dania robimy , zgodnie z zasadą , że nie liczy się ilość ale jakość.
W związku z tym na naszym stole musiały pojawić się młode ziemniaczki w towarzystwie steka wołowego polanego aksamitnym sosem na bazie wina z dodatkiem ziaren zielonego pieprzu.
Potrzebujemy:
4 steki wołowe
marynata do steków:
2 łyżki musztardy dijon
2 łyżeczki oliwy
1 łyżeczka octu balsamicznego
składniki do sosu:
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
200 ml czerwonego wina
2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka masła\
1/2 bulionetki wołowej
Steki smarujemy marynatą , powstałą ze zmieszania musztardy , oliwy i octu balsamicznego. Odkładamy je na 2 godziny. W tym czasie zajmujemy się sosem . Na patelni rozpuszczamy masło , na którym podsmażamy drobno posiekany czosnek i cebulę. zalewamy czerwonym winem , dodajemy pieprz, bulionetkę i redukujemy ok. 10-15 minut na małym ogniu. Dodajemy ocet balsamiczny i odstawiamy. Steki podsmażamy na maśle ok. 2-3 minut z każdej strony. Gorące zdejmujemy z patelni i odkładamy na 5 minut , ażeby soki rozeszły się równomiernie.
Podajemy z gotowanymi młodymi ziemniakami, posypanymi świeżym koperkiem.
Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz