Na osłodę dnia spędzonego bez mojego towarzystwa, zrobiłam dla mojej drugiej połòwki słodką niespodziankę.
Podczas przygotowywania ciasteczek owsianych zauważyłam , że są one bardzo wdzięczną bazą do tworzenia sładkości. Dobierając dodatki możemy kreować nowe łakocia.
Potrzebujemy:
2 szklanki mieszanych płatków zbóż ( u mnie płatki owsiane, żytnie i jęczmienne)
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
2 łyżki stołowe kakao
100 g gorzkiej czekolady
100 g masła
200 g bakalii( u mnie ziaren słonecznika, dyni, orzechów, rodzynek, ziaren goi i kandyzowanego ananasa)
50 g suszonej żurawiny.
2 łyżki mleka
Płatki, mąkę, cukier , proszek do pieczenia oraz bakalie i posiekane czekoladę mieszamy w dużej misie. Dodajemy jajka oraz rozpuszczone masło i ugniatamy. Formujemy kulki , które następnie rozgniatamy na blasze.
Pieczemy ok. 10 minut.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz