wtorek, 20 września 2016

Domowy ketchup z cukinii - niesamowita imitacja

Późne  lato czy tez wczesna jesień to okres niesamowitej różnorodności  i dostępności
  świeżych produktów. Daje nam to możliwość przechować trochę tego
dobrodziejstwa na zimowe wieczory. 

Idealna w formie leczo, pyszna w formie dżemu  i po prostu rewelacyjna    jako ketchup. 

Potrzebujemy:

1  i 1/2 kg miąższu z cukinii
1/2 kg cebuli
garść soli
2 szklanki cukru  lub dla diabetyków ksylitolu
1 szklanka octu jabłkowego
360 g koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki  pieprzu syczuańskiego
1/2 łyżeczki  papryczki chili
1/2 łyżeczki curry
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu zielonego

Cukinię obieramy ze skórki i oczyszczamy z  pestek, ucieramy na tarce  o grubych oczkach. Cebulę  kroimy  i całość zasypujemy solą i odstawiamy  na 12 godzin.
Garnek  z cukinią i cebulą wstawiamy na ogień i gotujemy  ok. 20 minut aż warzywa się rozgotują.Dodajemy  cukier , ocet i gotujemy kolejne  20 minut. Dodajemy  przyprawy oraz koncentrat  i gotujemy kolejne 20 minut.
Blendujemy aż do uzyskania aksamitnej  konsystencji. 

Przekładamy do słoiczków i szczelnie zamykamy. Pasteryzujemy w piekarniku. 
Lekka  konsystencja oraz aksamitna struktura jest głównym atutem tego ketchupu, a dzięki wykorzystaniu cukinii jako bazy możemy uzyskać taki smak jaki chcemy. 
Cukinia jest doskonałym tworzywem dla ludzi lubiących eksperymenty kuchenne. 
Polecam.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz