Późne lato czy tez wczesna jesień to okres niesamowitej różnorodności i dostępności
świeżych produktów. Daje nam to możliwość przechować trochę tego
dobrodziejstwa na zimowe wieczory.
Idealna w formie leczo, pyszna w formie dżemu i po prostu rewelacyjna jako ketchup.
Potrzebujemy:
1 i 1/2 kg miąższu z cukinii
1/2 kg cebuli
garść soli
2 szklanki cukru lub dla diabetyków ksylitolu
1 szklanka octu jabłkowego
360 g koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
1/2 łyżeczki papryczki chili
1/2 łyżeczki curry
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu zielonego
Cukinię obieramy ze skórki i oczyszczamy z pestek, ucieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy i całość zasypujemy solą i odstawiamy na 12 godzin.
Garnek z cukinią i cebulą wstawiamy na ogień i gotujemy ok. 20 minut aż warzywa się rozgotują.Dodajemy cukier , ocet i gotujemy kolejne 20 minut. Dodajemy przyprawy oraz koncentrat i gotujemy kolejne 20 minut.
Blendujemy aż do uzyskania aksamitnej konsystencji.
Przekładamy do słoiczków i szczelnie zamykamy. Pasteryzujemy w piekarniku.
Lekka konsystencja oraz aksamitna struktura jest głównym atutem tego ketchupu, a dzięki wykorzystaniu cukinii jako bazy możemy uzyskać taki smak jaki chcemy.
Cukinia jest doskonałym tworzywem dla ludzi lubiących eksperymenty kuchenne.
Polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz