piątek, 30 września 2016

Kremowy por z koperkowym prztyczkiem

Jesień rozpoczęła się pięknie . Idealna pogoda , która zachęca do eksplorowania nowych obszarów. Wiele nowości w naszym życiu, które pozwolą się nam rozwijać.
Jednak żeby działać trzeba jeść a najlepszym posiłkiem dla nas jest gęsta i pożywna  zupa. 
Miała być niespotykana porowa   i wyszła taka..... ale trochę inna niż się spodziewałam. 
A zaskoczył mnie mój wspaniały Małżonek. 
zupa , którą zrobił zaskoczyła  mnie i przeszła najśmielsze oczekiwania. 

Potrzebujemy:

1 cebula
1 średniej wielkości por
2 ziemniaki
1 jabłko
1 łyżeczka masła
2 szklanki  wody  lub  bulionu drobiowego
1/2 pęczka koperku
sól, pieprz
jogurt naturalny , śmietana lub olej rzepakowy nierafinowany aby urozmaicić 


Cebulę  kroimy w piórka i podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojone w grubszą kostkę warzywa  i i obsmażamy. Całość zalewamy  bulionem lub przefiltrowaną wodą. Gotujemy ok. 20 minut . Kiedy warzywa będą miękkie blendujemy oraz dodajemy  przyprawy i posiekany koperek. Podajemy  w zależności od naszych preferencji. 
Kiedy chcemy "odchudzić " naszą zupę dodajemy jogurt naturalny, kiedy lubimy tradycję podajemy ze śmietaną a kiedy wolimy wiejskie klimaty podajemy z olejem rzepakowym wprost od zaufanego producenta.

Wspaniałym dodatkiem do większości kremowych zup będą grzanki z oryginalnego chleba litewskiego. Ci co jedli wiedzą o czym mówię.;)

I tak jedna zupa w kilku odsłonach. 

Warto spróbować . 

Polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz