sobota, 3 września 2016

Ekspresowa focaccia z oliwkami

Jeśli potrzebujesz czegoś do zjedzenia na szybko lub chcesz  zaskoczyć niespodziewanych gości to jest przepis dla Ciebie!!!

Focaccia  sprawdzi się na ciepło jako danie obiadowe oraz na zimno jako przekąska na imprezę  lub jako kanapka do pracy lub na wyskok za miasto. 

Oryginalna  włoska focaccia bazuje na drożdżach jednak kiedy nie mamy 1 godziny aby poczekać na wyrośnięcie ciasta możemy zastąpić  drożdże proszkiem do pieczenia . 
I w taki sposób otrzymamy bazę , którą możemy wypełnić takim nadzieniem na jakie akurat będziemy  mieć  ochotę. 

Potrzebujemy:

350 g mąki pszennej
230 ml mleka
20 ml oleju lub oliwy z oliwek
1 jajko
1 łyżeczka drobnej soli morskiej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  lub  drożdży instant
10 zielonych oliwek

Na nadzienie:
pomidory
mozzarella lub scamorza
pieczona szynka  lub tuńczyk w puszce w zależności od naszych upodobań ;)

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Ugniatamy razem z jajkiem , mlekiem , olejem i dodatkiem soli. Wyrabiamy, aż ciasto stanie się elastyczne i z łatwością będzie odchodziło  od ręki. Rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie lub stolnicy na grubość ok. 3 mm. 
Układamy  ciasto na blasze i układamy na nim oliwki przekrojone na pół. 
Ciasto pryskamy z wierzchu oliwą. 
Wkładamy do nagrzanego piekarnika  na 15-20 minut. 

Gotową focaccię możemy przekroić od razu przełożyć szynką lub tuńczykiem , pomidorami i mozzarellą i włożyć do piekarnika  jeszcze na 10 minut . 

Pyszne na gorąco jak i później na zimno. 

Polecam



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz