Po letnich temperaturach zostały nam tylko wspomnienia.
Mimo to pogoda jest dla Nas łagodna . Orzeźwiające temperatury sprawiają , że nabieramy energii do działania a promienie słońca delikatnie pielęgnują otaczający nas świat.
Na takie dni warto przygotować coś z jednej strony delikatnego a z drugiej pożywnego.
Doskonałym połączeniem jest makaron oblepiony aromatycznym sosem z dużą porcją parmezanu.
Potrzebujemy:
1 opakowanie makaronu fettuccine lub tagliatelle
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
szczypiorek
100 g sera z niebieską pleśnią
100 g sera gouda
100 g parmezanu
200 ml śmietany 30%
1 brokuł
W dużym garnku gotujemy w osolonej wodzie różyczki brokuła , kiedy już zmiękną wyławiamy je przy pomocy łyżki cedzakowej i blanszujemy zimną wodą na durszlaku. Do gorącej wody pozostałej po gotowaniu brokuła wsypujemy makaron i gotujemy , aż będzie al dente.
Na łyżeczce oliwy podsmażamy drobno posiekany czosnek, zalewamy śmietaną i dodajemy utarty ser pleśniowy oraz wyrazistą goudę.
Przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy różyczki brokuła energicznie mieszając.
Do tak przygotowanego sosu dodajemy ugotowany makaron i mieszamy , tak aby sos oblepił dokładnie. Posypujemy utartym parmezanem i podajemy gorące.
Polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz