poniedziałek, 19 września 2016

Fettuccine z zielonym sosem serowym

Po letnich temperaturach zostały nam tylko wspomnienia. 
Mimo to pogoda jest dla Nas łagodna . Orzeźwiające temperatury sprawiają , że  nabieramy energii do działania a promienie słońca delikatnie pielęgnują otaczający nas świat. 

Na takie dni warto przygotować coś z jednej strony delikatnego a  z drugiej pożywnego. 
Doskonałym połączeniem  jest makaron  oblepiony aromatycznym sosem   z dużą  porcją  parmezanu. 

Potrzebujemy:

1 opakowanie  makaronu fettuccine  lub tagliatelle
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
szczypiorek
100 g  sera z niebieską pleśnią
100 g sera  gouda
100 g parmezanu
200 ml śmietany 30%
1 brokuł


W dużym garnku gotujemy w osolonej wodzie różyczki brokuła , kiedy już zmiękną wyławiamy je przy pomocy łyżki cedzakowej i blanszujemy zimną wodą na durszlaku. Do gorącej wody pozostałej po gotowaniu  brokuła wsypujemy makaron i gotujemy , aż  będzie al dente. 

Na łyżeczce  oliwy  podsmażamy  drobno posiekany czosnek, zalewamy śmietaną  i dodajemy  utarty ser pleśniowy oraz wyrazistą  goudę.
 Przyprawiamy solą i pieprzem   i dodajemy różyczki brokuła energicznie mieszając. 
Do tak przygotowanego sosu dodajemy  ugotowany makaron i mieszamy , tak aby sos oblepił dokładnie. Posypujemy utartym  parmezanem  i podajemy gorące. 

Polecam. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz