Niedzielne śniadanie rządzi się swoimi prawami.
Musi być szybko i prosto, aby nie tracić tak cennego dnia spędzonego w gronie rodziny.
Ciepłe promienie jesiennego słońca celebrują razem z nami każdy kęs mięciutkich pankejków.
Aksamitny sos spływający po stercie pachnących wanilią słodkości, wydobywa ich cudowny aromat i puszystość.
Aż ciężko uwierzyć,że takie pyszności można zrobić w ciągu pół godziny.
Potrzebujemy:
1 szklankę przesianej mąki pszennej
1 jajko
3/4 szklanki mleka
40 g rozpuszczonego masła
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
sól
sos:
100 g świeżych lub mrożonych malin
5 listków bazylii
2 łyżki cukru
Do przesianej mąki dodajemy jajko, mleko , rozpuszczone masło ,cukier wanilinowy, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia i mieszamy aż uzyskamy jednolitą gładką masę. Odstawiamy na kwadrans.
Po kwadransie wylewamy gęste ciasto na gorącą i suchą patelnię i smażymy z obydwu stron na złoty kolor.
Do małego rondelka wsypujemy maliny, dodajemy cukier oraz posiekaną bazylię. Podsmażamy aż uzyskamy konfiturę malinową , którą następnie blendujemy. Jeśli chcemy uzyskać gładki sos przecieramy go przez sitko.
Układamy puszyste pankejki jeden na drugim dekorujemy bitą śmietaną i obłędnym sosem malinowym.
Delektujemy się wspaniałym smakiem i towarzystwem ukochanych osób.
Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz