poniedziałek, 26 września 2016

Puszyste pankejki z malinowo bazyliowym całusem

Niedzielne śniadanie rządzi się swoimi  prawami. 
Musi być szybko i prosto, aby nie tracić tak cennego dnia spędzonego w gronie rodziny. 
Ciepłe promienie jesiennego słońca celebrują razem z nami  każdy kęs mięciutkich pankejków. 
Aksamitny sos spływający po stercie pachnących wanilią słodkości,  wydobywa  ich cudowny aromat i puszystość. 

Aż ciężko uwierzyć,że takie pyszności można zrobić w ciągu pół godziny.

Potrzebujemy:

1 szklankę przesianej mąki pszennej 
1 jajko
3/4 szklanki mleka
40 g rozpuszczonego masła
1 i 1/2  łyżeczki  proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
 sól

sos:

100 g świeżych lub mrożonych malin
5 listków bazylii
2 łyżki cukru




Do przesianej mąki dodajemy jajko, mleko , rozpuszczone masło ,cukier wanilinowy, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia i mieszamy aż uzyskamy jednolitą gładką masę. Odstawiamy na kwadrans. 
Po kwadransie wylewamy gęste ciasto na gorącą i suchą patelnię i smażymy  z obydwu stron na złoty kolor. 
Do małego rondelka wsypujemy maliny, dodajemy cukier oraz posiekaną bazylię. Podsmażamy  aż uzyskamy konfiturę malinową , którą następnie blendujemy. Jeśli chcemy  uzyskać gładki sos przecieramy go przez sitko. 
 Układamy puszyste pankejki jeden na drugim dekorujemy bitą śmietaną i obłędnym sosem malinowym.
Delektujemy się wspaniałym smakiem  i towarzystwem  ukochanych osób. 

Polecam




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz