Niby sezon na grilla dobiega ku końcowi , ale pogoda szykuje nam kolejny piękny i słoneczny weekend.
To wprost wymarzone warunkiem aby skorzystać z dobrodziejstw przebywania na świeżym powietrzu.
Doskonałym pomysłem na zaspokojenie rosnącego z każdą godziną głodu są szaszłyki z wieprzowiny z warzywami sezonowymi.
Dzięki temu przepisów Wasze szaszłyki będą aromatyczne a mięso kruche i bardzo smaczne.
Potrzebujemy:
200 g szynki wieprzowej
6 cebulek perłowych
2 średnie papryki
opakowanie pieczerek
1 cukinia
1 słoik marynowanych gruszek ( dla wersji z pazurem;))
Zalewa :
1/2 szklanki octu jabłkowego
1 i 1/2 szklanki przefiltrowanej wody
6 ziaren pieprzu czarnego
4 ziarna ziela angielskiego
1 suszona papryczka chili
1 łyżka soli morskiej
Składniki zalewy gotujemy w garnku . Szynkę oraz wyszorowaną cukinię kroimy razem ze skórą w kostki o grubości ok. 2 cm . Paprykę, pieczarki i cebulkę perłową kroimy w mniejsze kawałki . Wszystko wrzucamy do dużego słoika i zalewamy ciepłą zalewą tak aby przykryć wszystkie składniki. Zakręcamy słoik i odstawiamy na kilka godzin aż mięso skruszeje a warzywa nabiorą aromatu przypraw.
Przed samym grillowaniem nabijamy mięso oraz warzywa na patyczki do szaszłyków .
Grillujemy 25 minut co chwilę przekręcając.
Jeśli mamy ochotę na bardziej wyszukane szaszłyki dodajemy gruszkę marynowaną w korzennej zalewie .
Takie szaszłyki znikają w oka mgnieniu.
Oczywiście szynkę możecie zastąpić karkówką , czy innym rodzajem mięsa.
Podane z musztardą czy dipem czosnkowym rozpływają się w ustach.
Polecam....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz