poniedziałek, 12 września 2016

Kruche szaszłyki z wieprzowiny z warzywami

Niby sezon na grilla dobiega  ku końcowi , ale pogoda  szykuje  nam  kolejny piękny i słoneczny weekend.
To wprost  wymarzone  warunkiem aby skorzystać  z dobrodziejstw  przebywania  na świeżym  powietrzu.
Doskonałym pomysłem  na zaspokojenie  rosnącego z każdą godziną  głodu są szaszłyki  z wieprzowiny  z warzywami  sezonowymi.

Dzięki  temu przepisów Wasze szaszłyki  będą aromatyczne a mięso kruche  i bardzo  smaczne.


Potrzebujemy:

200 g szynki wieprzowej
6 cebulek perłowych
2 średnie papryki
 opakowanie pieczerek
1 cukinia
 1 słoik marynowanych gruszek ( dla wersji z pazurem;))

Zalewa :

1/2 szklanki octu jabłkowego
1 i 1/2 szklanki przefiltrowanej wody
6 ziaren pieprzu czarnego
4 ziarna ziela angielskiego
1 suszona papryczka chili
1 łyżka soli morskiej


Składniki  zalewy gotujemy w  garnku . Szynkę oraz wyszorowaną cukinię  kroimy razem ze skórą w kostki o grubości ok. 2 cm  . Paprykę, pieczarki i  cebulkę perłową  kroimy w mniejsze kawałki . Wszystko wrzucamy do dużego słoika  i zalewamy ciepłą zalewą tak aby przykryć wszystkie składniki.  Zakręcamy słoik i odstawiamy na kilka godzin aż mięso skruszeje a warzywa nabiorą aromatu  przypraw.
Przed samym grillowaniem nabijamy mięso oraz warzywa na patyczki do szaszłyków .
Grillujemy 25 minut  co chwilę  przekręcając.
Jeśli mamy  ochotę na bardziej wyszukane  szaszłyki dodajemy gruszkę marynowaną w korzennej zalewie .
Takie szaszłyki znikają w oka mgnieniu.

Oczywiście szynkę możecie zastąpić  karkówką , czy innym rodzajem mięsa.

Podane z  musztardą  czy dipem czosnkowym  rozpływają się w ustach.

Polecam....


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz